Navigatie

Opdracht Breda 120 woningen 9 mei 2019

De installateur heeft Nelec opdracht gegeven voor het leveren van de BTicino videofoons voor de Franciscus Kweekschool in Breda. In dit bestaande gebouw komen 104 appartementen en 16 kantoren. Er komen 9 Serie 160 buitenposten en 120 stuks M-40 videofoons.

Over de Franciscus Kweekschool
Aan het Dr. Jan Ingen Houszplein bevindt zich de voormalige kweekschool annex klooster en internaat “St. Franciscus”. Het gebouw is een ontwerp van de Bredase architect Jacq. van Groenendael en gebouwd voor de onderwijscongregatie de Broeders van Huijbergen. Voor het ontwerp liet hij zich inspireren door de kweekschool Oud Vroenhoven van de Broeders van Maastricht. 

Op de kweekschool volgden de kwekelingen theoretische vakken om hun vakkennis te vergroten (zoals lessen geschiedenis, aardrijkskunde, muziek en tekenen). Hiernaast konden zij praktijkervaring opdoen aan een lagere school die aan de kweekschool verbonden was. Het klooster en het internaat zijn rond 1965 gesloten. In 1968 veranderden de kweekscholen in de pedagogische academie (PA) en in 1985 ging deze op in de pabo. Later vestigde de Scholengemeenschap de Rooi Pannen (MBO Toerisme en Recreatie) zich in het gebouw.

Het hoofgebouw dateert uit 1917. In 1923 werd achter het hoofdgebouw op de speelplaats een kapel in neoromaanse stijl gebouwd. In 1931 werd het hoofdgebouw uitgebreid met een rechterzijvleugel en in 1958 volgde een linkerzijvleugel. Daarnaast is in 1955 zuidwestelijk en vrijliggend van het complex op hetzelfde terrein een aula gebouwd. 

Het gebouw grenst aan het Dr. Jan Ingenhouszplein, aan de Oranjeboomstraat en aan de Vestkant.