Navigatie

Voor de VvE

Je zit naar het acht uur journaal te kijken als er –onverwacht- wordt aangebeld. Je loopt naar de videofoon en je ziet twee bekende gezichten op het beeldscherm. Je drukt op de gespreksknop: “Wat leuk dat jullie toch nog even langskomen…”.

Ieder nieuwbouw appartement heeft tegenwoordig een videofoon. Het gaat de bewoners niet alleen om comfort, maar ook om veiligheid. Je kan zien wie er voor de deur staat. Samen met de buren hou je een oogje in het zeil en dat geeft een veilig gevoel. De videofoons van BTicino hebben maar twee draden nodig en meestal kan de bestaande bedrading van de oude intercom hergebruikt worden.

Wat is een deurvideo installatie?
Een gebouw met deurvideo heeft bij de entree een belpaneel met een camera en een luister/speek eenheid. Iedere woning moet meedoen en krijgt een videofoon of een deurtelefoon. De Serie 10 en Serie 130 buitenposten zijn gemaakt voor een belpaneel waarbij iedere woning zijn eigen beldrukker heeft. De buitenpost wordt ingebouwd in het belpaneel en gebruikt de bestaande drukkers. Je kan ook kiezen voor een buitenpost met een keypad waarop je het huisnummer intoetst, zoals bijvoorbeeld de Serie 140 of de vandaalbestendige Serie 160. Een gebouw kan meerdere buitenposten hebben en er kunnen extra camera’s op het systeem aangesloten worden.
De videofoons van BTicino hebben maar twee aders nodig, dankzij volledig gedigitaliseerde beeld en spraak. Als er aangebeld wordt, gaat het kleurenbeeld automatisch aan en je kan de bel traploos hard of zacht zetten. De toestellen zonder hoorn hebben een handsfree spraakverbinding. De kwaliteit van beeld en geluid zijn superieur. Bij het installeren kan de bestaande bedrading meestal hergebruikt worden, maar de bedrading moet wel aan bepaalde eisen voldoen.

Wie maakt de installatie?
De deurvideo wordt aangelegd door een elektro-installateur. Zo’n installateur kijkt of de bedrading geschikt is, overlegt met groothandel Nelec en hij rekent uit wat de aanleg kost. Het is handig om twee of drie installateurs offerte te laten maken en dan de beste eruit te pikken. Nelec kan voor iedere regio in Nederland meerdere goede installateurs aanwijzen. Nelec begeleidt de installateur tijdens de montage en maakt een schema op maat. De installateur geeft alle informatie over het BTicino systeem, maar je kan natuurlijk altijd even Nelec bellen.

Ik wil wel/ik wil niet
Als een bestaande intercom wordt gerenoveerd, moeten alle bewoners meedoen. Maar het is niet verplicht alle appartementen van videofoons te voorzien. Als een bewoner niet mee wil doen, wordt er bij hem een BTicino deurtelefoon gemonteerd. Deze kan ook later vervangen worden door een videofoon. De deurtelefoons en videofoons worden op dezelfde manier aangesloten.