Niet meer actief op de Nederlandse markt

Bitron

Nelec was de importeur van Bitron in Nederland van 1991 tot 1999. De fabriek is twee keer in andere handen overgegaan en wordt sinds 2000 niet meer verhandeld in Nederland.

Gebouwen met een Bitron deurvideo-installatie dateren van voor 1999 en zijn inmiddels voorzien van een nieuwe deurvideo. BTicino werkt bijvoorbeeld prima op de oude Bitron systeemkabel.

Bitron

Bitron video is een Italiaanse fabrikant van deurtelefoons en videofoons. Het bedrijf is in 1967 opgericht en gevestigd in Turijn. Het maakte in 1968 zijn eerste videofoon, de MV1. In het verleden was het onderdeel van de Bitron groep, die veel elektronica voor de auto-industrie maakte. Interessant is dat ze er bij Bitron trots op waren, dat hun buitenposten niet per se waterdicht waren, maar ontworpen waren om nat te kunnen worden, net als bij auto-elektronica. In 1987 kwam Bitron met een deurvideo-systeem zonder coaxkabel. De MV55, de MV60 en de MV70 waren zeer succesvolle videofoons van Bitron en ze hadden allemaal geen coax nodig. Dit in tegenstelling tot veel andere fabricaten. Het nadeel van coax is, dat het veel tijd kost om het aan te sluiten.

Omstreeks 1997 werd Bitron video verkocht aan het Duitse Siedle en na een paar jaar weer doorverkocht. In 2000 vond er een grote reorganisatie plaats en kwam er een nieuwe directie. Bitron hoort nu bij Golmar en maakt deel uit van de Urmet/Golmar groep.

De importeur in Nederland

Tot 1991 was AEG Nederland de importeur van Bitron. AEG had niet veel technische kennis over deurtelefoons en richtte zich voornamelijk op de verkoop van witgoed. In 1991 nam Nelec de vertegenwoordiging van Bitron in Nederland over. Nelec stak er veel tijd in en ontwikkelde zich tot een specialist op het gebied van deurvideo. De videofoons van Bitron hadden een moderne techniek, waren betrouwbaar en waren zeer scherp geprijsd. Nelec gaf de installateur een uitstekende projectbegeleiding. Samen met een uitgekiende marketing leidde deze aanpak ertoe dat Bitron binnen enkele jaren de top drie van intercommerken in Nederland bereikte.

In 1999 stapte Nelec over op het Spaanse Tegui. Bitron zou vervolgens geïmporteerd worden door Buskom, een dochteronderneming van Vercoma, maar uiteindelijk is Vercoma zelf officieel importeur geworden. Nelec is niet bekend met de huidige producten, systemen en prijzen van Bitron.

Nelec geen officieel importeur meer

Nelec stapte over van Bitron naar Tegui, maar blijft bestaande Bitron installaties ondersteunen. Nelec heeft nog steeds alle know-how over Bitron in huis. Nelec kon spullen bestellen in Italië tot Golmar, de nieuwe eigenaar van Bitron, hier een einde aan maakte. Sindsdien betrekt Nelec Bitron producten via grijze of parallelle import uit het buitenland.

Nelec levert in Nederland dus nog steeds Bitron producten, Bitron reserve-onderdelen en service voor Bitron. De Bitron AV 1423 videofoon kan bijvoorbeeld in een bestaande installatie de MV55, de MV60, de MV70 en de MV100 vervangen.

Disclaimer

Nelec is een concurrent van Bitron en heeft geen enkele relatie met Bitron. Alle merken, logo’s, productnamen en -afbeeldingen van Bitron worden slechts gebruikt in vergelijking met de producten, die Nelec verhandelt.

Wij weten wat er komt kijken bij het onderhoud van Bitron deurvideo

Wij begrijpen dat jij misschien niet iedere dag een Bitron intercom onder handen krijgt, maar wij zijn er wél dagelijks mee bezig. Dus snappen we ook dat je geen zin hebt om je helemaal in te lezen. Daarom zoeken wij alles voor je uit. Wij bieden je totale ontzorging met de beste apparatuur en volledig uitgewerkte schema's: van het deurstation tot en met het laatste appartement.

 

1

Schema op maat

Wij maken voor jouw project een duidelijk schema op maat met alle aders. Zo weet je precies wat er moet gebeuren.

2

Direct aan de slag

Je krijgt alle producten netjes gesorteerd, voorgeprogrammeerd én gelabeld met het huisnummer. Zodat je meteen aan de slag kan.

3

Ondersteuning kijkt mee

Kom je er toch niet uit? Onze technici staan altijd klaar om je te helpen. Zij zien op het projectschema precies waar jij mee bezig bent. Het resultaat: de klus is snel geklaard.

Bij lastige installaties kan ik altijd Erik bellen, ook wel de Wikipedia van Nelec.

Martin Barto van Barto Elektro
500

Meter kabel deurstation-videofoon

400

Projecten Bitron in Nederland

185

Gedocumenteerde Bitron projecten met schema op maat

100

procent vervangbaar door Elvox of BTicino

×