• D 22/05/2014
  Datum van oplevering
 • G GBM_13-0757
  GBM code van de referentie
 • B BTicino
  Het merk van de gebruikte producten

Buurstede te Almelo 145 woningen

Roskamstraat 7 t/m 279, 7602 JX Almelo

 • Gebruiksaanwijzingen

 • Installatiewijzers

  • Installatiewijzer CX-I

   De Nelec installatiewijzer voor de CX-I. De CX-I maakt van een CCTV camera een soort video buitenpost voor het tweedraads systeem. De CX-I krijgt een eigen P-waarde en kan gekoppeld worden aan een audio buitenpost. De CX-I wordt als een video buitenpost op een AV, KNOOP, KNOOP8 of een E-67 aangesloten. De CX-I heeft een coax ingang voor composite video signaal.

  • Installatiewijzer DZ-Rel

   De Nelec installatiewijzer voor de DZ-Rel, het deuropen Normally Opened (NO) relais voor de 12Vdc uitgang van het deurstation.

  • Installatiewijzer E-63 voeding

   De Nelec installatiewijzer voor de E-63 video systeemvoeding. De E-63 is de oude standaard systeemvoeding van het tweedraads systeem en levert 1200 mA. Voor installaties met beeld wordt de E-63 aangesloten op een AV, KNOOP of KNOOP8. De E-63 heeft een BUS uitgang met 27 Vdc en een uitgang 1-2 met 27 Vdc. Haal voor een reset de spanning eraf en wacht zeker 90 seconden.

  • Installatiewijzer KNOOP

   De Nelec installatiewijzer voor de KNOOP. De KNOOP zet het videosignaal op de tweedraads bus en is alleen nodig voor installaties met beeld. De KNOOP krijgt een voeding E-63 of E-67, die maximaal 2 meter verwijderd mag zijn. De KNOOP heeft aansluitingen voor maximaal vier video buitenposten en vier stijgers. Voor installaties met maximaal acht stijgers is de KNOOP8 een alternatief. Gebruik voor installaties met een of twee stijgers de E-67. Je kan ook aftakken naar stijgers net de VV videoverdeler.

  • Installatiewijzer M-40 videofoon

   De Nelec installatiewijzer voor de videofoon M-40 Bergen color (Classe 100 V12B).

  • Installatiewijzer Serie 140V deurstation

   De Nelec installatiewijzer voor het Serie 140V video deurstation met keypad.

  • Installatiewijzer SUI

   De Nelec installatiewijzer voor de SUI Systeem Uitbreidings Interface. Ieder systeemvak van een tweedraads systeem moet aan alle systeemeisen voldoen en als het vol zit, moet er een systeemvak aan de installatie toegevoegd worden met de SUI. De SUI zit als een videofoon in het oude systeemvak en vormt als het ware een buitenpost in een nieuw systeemvak. In het nieuwe systeemvak gelden de maximale afstanden met de SUI als buitenpost. De SUI kan dus ook dienen als een soort versterker om grote afstanden te overbruggen. Als de SUI MOD=5 heeft, geeft de SUI aan de videofoons in het nieuwe systeemvak een ander digitaal adres. Hiermee kan de een installatie maken met maximaal 3900 videofoons.

   Iedere SUI moet een unieke M-waarde krijgen tussen 1 en 39. De SUI krijgt MOD=0 of MOD=5.

  • Installatiewijzer tweedraads systeem video

   Uitleg systeem BTicino video, deurstations, stijgers, afstanden, videofoons, componenten, meerdere toestellen tegelijk.

  • Installatiewijzer VV

   De Nelec installatiewijzer voor de VV Videoverdeler voor vier videofoons of om vier stijgers door te lussen.

 • Afmetingen

deurstation: Serie 140V met separate CCTV camera
Videofoons: 145 M-40 videofoons
Oplevering intercom: 2014

Projectgegevens
Roskamstraat 7-279
7602 JX Almelo
Bouwjaar: 1993

Projectomschrijving
Woonzorgcentrum Buurstede is begin jaren negentig gebouwd. Voor die tijd een uniek project. De combinatie van zelfstandig wonen en zorg met een centrale ontmoetingsruimte en een activiteitenaanbod binnen één complex was nieuw. Bijzonder was ook dat echtparen lang samen konden blijven wonen, ook als een van de twee zorg nodig had. Dat was voor toenmalig staatssecretaris Hedy d’ Ancona reden genoeg de uitnodiging aan te nemen om Buurstede officieel te openen. Ook toenmalig koningin Beatrix kwam er een kijkje nemen.

Grootschalige vernieuwing
Buurstede ligt aan de Roskamstraat op de hoek van de Ootmarsumsestraat en Kolthofsingel en telt 138 appartementen, verdeeld over vier verdiepingen. Op dit moment wordt het woonzorgcentrum grootschalig vernieuwd. Met als doel de woningen toekomstbestendig te maken. Want in de toekomst moeten ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Alleen mensen met een zware zorgindicatie komen nog in aanmerking voor een verpleeghuis. Zo worden alle appartementen van nieuwe moderne keukens voorzien. Daarbij hebben de huurders een ruime keuze in uitvoering en kleur- en materiaalkeuze. De keukens zijn onderrijdbaar en aanzitbaar te maken en daarmee geschikt voor mensen die zijn aangewezen op een rolstoel.

De installatie
Het gebouw was voorzien van een systeem van Verkerk, dat zusteroproep en intercom combineert. De technische dienst van Nelec heeft de bedrading ter plekke geïnspecteerd. De langste afstand in het gebouw bedroeg 150 meter en het oude systeem had een verdeelpunt in iedere vleugel van het gebouw. De installateur heeft op advies van Nelec de bedrading van het deurstation naar die verdeelpunten vervangen door systeemkabel. Vanaf de verdeelpunten naar de woningen is de bestaande kabel gebruikt. De installateur had een week uitgetrokken om de installatie te maken.