• D 25/02/2016
  Datum van oplevering
 • G GBM_16-0097
  GBM code van de referentie
 • B BTicino
  Het merk van de gebruikte producten

Lijstersingel te Capelle ad IJssel 35 woningen

Lijstersingel 50 t/m 118, 2902 JB Capelle a/d IJssel

 • Gebruiksaanwijzingen

 • Installatiewijzers

  • Installatiewijzer AV

   De Nelec installatiewijzer voor de AV adaptor. De AV (Audio/Video) adaptor zet het videosignaal op de bus en is alleen nodig voor installaties met beeld. De AV krijgt een voeding E-63, die maximaal 2 meter verwijderd mag zijn. De AV heeft aansluitingen voor of een buitenpost en een stijger of twee buitenposten en een stijger of een buitenpost en twee stijgers. Als de installatie meer stijgers heeft, is de KNOOP of de KNOOP8 een alternatief voor de AV.

  • Installatiewijzer BT-Rel

   De Nelec installatiewijzer voor de BT-Rel. Het BT-Rel is een multifunctioneel relais, dat kan schakelen als er op een of meerdere videofoons op de relais-knop wordt gedrukt. Het kan schakelen als er bij een videofoon wordt aangebeld en als bij alle videofoons op de deuropen-knop wordt gedrukt. Het kan schakelen als er van een bepaalde buitenpost naar een bepaalde videofoon wordt aangebeld. het kan verlichting voor een camera schakelen als er bij een bepaalde buitenpost wordt aangebeld.

   Het relais kan een bepaalde tijd schakelen, zo lang als de knop wordt ingedrukt of pas omschakelen als weer op de knop wordt gedrukt. De A-Rel heeft een potentiaalvrij wisselcontact en heeft geen voeding nodig. Het relais kan bij een buitenpost of in een stijger geplaatst worden (maar niet als einde van een stijger). De BT-rel wordt door de bus gevoed en heeft geen aparte voeding nodig. Om een deuropener aan te sturen is een voeding nodig.

  • Installatiewijzer CX-I

   De Nelec installatiewijzer voor de CX-I. De CX-I maakt van een CCTV camera een soort video buitenpost voor het tweedraads systeem. De CX-I krijgt een eigen P-waarde en kan gekoppeld worden aan een audio buitenpost. De CX-I wordt als een video buitenpost op een AV, KNOOP, KNOOP8 of een E-67 aangesloten. De CX-I heeft een coax ingang voor composite video signaal.

  • Installatiewijzer E-63 voeding

   De Nelec installatiewijzer voor de E-63 video systeemvoeding. De E-63 is de oude standaard systeemvoeding van het tweedraads systeem en levert 1200 mA. Voor installaties met beeld wordt de E-63 aangesloten op een AV, KNOOP of KNOOP8. De E-63 heeft een BUS uitgang met 27 Vdc en een uitgang 1-2 met 27 Vdc. Haal voor een reset de spanning eraf en wacht zeker 90 seconden.

  • Installatiewijzer M-43 videofoon

   De Nelec installatiewijzer voor de videofoon M-43 Domburg color (Classe 100 V12E).

  • Installatiewijzer Serie 130V deurstation

   De Nelec installatiewijzer voor het Serie 130V video deurstation voor externe beldrukkers.

  • Installatiewijzer tweedraads systeem video

   Uitleg systeem BTicino video, deurstations, stijgers, afstanden, videofoons, componenten, meerdere toestellen tegelijk.

  • Installatiewijzer VER

   De Nelec installatiewijzer voor de VER Versterker voor niet-getwiste aders en om verzwakt videosignaaal te verbeteren.

  • Installatiewijzer VV

   De Nelec installatiewijzer voor de VV Videoverdeler voor vier videofoons of om vier stijgers door te lussen.

 • Afmetingen

Chronologisch verslag van het vervangen van een oude installatie.

Op 10-02-2016 vraagt de VvE met spoed een prijs aan bij de installateur voor het vervangen van de oude Atea intercom installatie. De aanvraag gaat vergezeld van foto’s die de VvE heeft gemaakt. De installateur krijgt niet de gelegenheid om de bedrading en kabelloop te inspecteren.
Op 16-02-2016 moet de offerte opnieuw gemaakt worden, maar nu zonder de aangeboden bewakingscamera. Er zit al een bewakingscamera die de VvE wil hergebruiken.
Op 25-02-2016 krijgt Nelec opdracht van de installateur.

Op 15-03-2016 worden de spullen afgeleverd bij de installateur, die de volgende dag aan de slag gaat en de nieuwe BTicino installatie op 22-03-2016 oplevert.

Op 06-04-2016 melden enkele bewoners dat het beeld toch niet helemaal in orde is. De bewoners kunnen pas op 18-04-2016 de monteur van Nelec ontvangen. Hij plaatst enkele versterkers en verhelpt het probleem, dat veroorzaakt was doordat een bepaalde afstand overschreden werd. Dit had voorkomen kunnen worden als het gebouw goed in kaart was gebracht.

Op deze foto is te zien, dat het deurstation een extra, loze module heeft om het gat van het oude deurstation af te dekken.

De installateur krijgt bij dit project eigenlijk nauwelijks de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij Nelec willen we liefst alles grondig voorbereiden om problemen bij de uitvoering en achteraf te voorkomen. Maar uiteindelijk bepaalt de klant wat er gebeurt en je kan ook prima tijdens de uitvoering een gebouw in kaart brengen.

Het is dan wel handig als de monteur overlegt met Nelec, zodat wij kunnen kijken of alles voldoet aan de systeemeisen. De technische dienst van Nelec komt ook graag langs om ter plekke even mee te kijken. Maar we begrijpen ook dat een echt elektromonteur het liefst alles zelf oplost.

In de woningen ontstaat een kale plek op de muur als het oude grote Atea toestel wordt gedemonteerd. De nieuwe videofoon is een stuk kleiner en daarom wordt er bij iedere videofoon een witte kunststof afdekplaat van 250 x 250 mm geleverd.

In de woningen ontstaat een kale plek op de muur als het oude grote Atea toestel wordt gedemonteerd. De nieuwe videofoon is een stuk kleiner en daarom wordt er bij iedere videofoon een witte kunststof afdekplaat van 250 x 250 mm geleverd.