-
D
20/04/2016
Datum van oplevering
Laatste M-10 videofoons
De uiterst succesvolle zwart/wit videofoon M-10 ‘Noordwijk’ van BTicino wordt uit productie genomen. De successen stammen uit het verleden, omdat de handsfree kleurenvideofoons M-40 en M-43 de laatste jaren veel populairder waren. De M-10 heeft het einde van zijn cyclus bereikt, maar gelukkig is de tweedraads bus van BTicino geschikt voor alle videofoons van BTicino. Er zullen dus altijd vervangende videofoons leverbaar zijn.
Laatste levering M-10’s
Nelec heeft vandaag de laatste levering met 250 stuks M-10 videofoon ontvangen. Klanten zijn de laatste zes maanden al gewaarschuwd dat het toestel uit productie genomen zou worden. Offertes worden gemaakt met de opvolgers M-40, M-43, M-43T en M-70. Voor de laatste M-10’s geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Er komen dagelijks orders binnen voor deze videofoon en op is op. Je bent installateur en je klant geeft toch opeens opdracht voor een oude offerte met M-10 videofoons? Bel Nelec en zelfs als alle M-10’s op zijn, vindt Nelec een oplossing.
Einde van een tijdperk
Hiermee komt er een einde aan het tijdperk van de zwart/wit deurvideo. Voor zover bekend is BTicino een van de fabrikanten, die het langst door zijn gegaan met de productie van videofoons met echte beeldbuizen. De zwart/wit cathode ray tube (CRT) is tientallen jaren op grote schaal toegepast, maar werd verdrongen door het kleuren TFT scherm. Hoe werkt een CRT? Achter het scherm zit een elektronenkanon, dat elektronen naar het scherm schiet. De buis (tube) tussen het kanon en het scherm is vacuüm, dus de elektronen worden niet afgeremd. Als een elektron het scherm raakt, licht het scherm daar op. Een magnetisch veld, dat opgewekt wordt door spoelen, buigt de baan van de elektronen en zo worden de elektronen gericht naar de juiste plek. Zo wordt het beeld razendsnel, elektron voor elektron, opgebouwd.
Bij videofoons is het scherm scheef gekanteld en schiet het elektronenkanon van onder tegen het scheve scherm aan. Je kijkt dus naar de kant waar de elektronen tegenaan botsen. Je kijkt in de beeldbuis. Bij een gewone beeldbuis TV kijk je naar een scherm, waar de elektronen aan de achterkant tegenaan botsen.
Hoe het ook is, TFT schermen hebben eigenlijk alleen maar voordelen. Zo is het energiegebruik veel lager.