• D 19/09/2016
    Datum van oplevering
  • B BTicino
    Het merk waar het over gaat

M-10 videofoon uit productie

De uiterst succesvolle zwart/wit videofoon M-10 ‘Noordwijk’ van BTicino is nu definitief niet meer leverbaar. De successen stammen uit het verleden, omdat de handsfree kleurenvideofoons M-40 en M-43 de laatste jaren veel populairder waren. De M-10 heeft het einde van zijn cyclus bereikt, maar gelukkig is de tweedraads bus van BTicino geschikt voor alle videofoons van BTicino. Er zullen dus altijd vervangende videofoons leverbaar zijn.

Einde van een tijdperk
Hiermee komt er een einde aan het tijdperk van de zwart/wit deurvideo. Voor zover bekend is BTicino een van de fabrikanten, die het langst door zijn gegaan met de productie van videofoons met echte beeldbuizen. De zwart/wit cathode ray tube (CRT) is tientallen jaren op grote schaal toegepast, maar werd verdrongen door het kleuren TFT scherm. Hoe werkt een CRT? Achter het scherm zit een elektronenkanon, dat elektronen naar het scherm schiet. De buis (tube) tussen het kanon en het scherm is vacuüm, dus de elektronen worden niet afgeremd. Als een elektron het scherm raakt, licht het scherm daar op. Een magnetisch veld, dat opgewekt wordt door spoelen, buigt de baan van de elektronen en zo worden de elektronen gericht naar de juiste plek. Zo wordt het beeld razendsnel, elektron voor elektron, opgebouwd.

Bij videofoons is het scherm scheef gekanteld en schiet het elektronenkanon van onder tegen het scheve scherm aan. Je kijkt dus naar de kant waar de elektronen tegenaan botsen. Je kijkt in de beeldbuis. Bij een gewone beeldbuis TV kijk je naar een scherm, waar de elektronen aan de achterkant tegenaan botsen.

Hoe het ook is, TFT schermen hebben eigenlijk alleen maar voordelen. Zo is het energiegebruik veel lager.