• D 21/01/2019
  Datum van oplevering
 • B BTicino
  Het merk waar het over gaat

Opdracht Deventer 66 woningen

Nelec heeft opdracht gekregen voor het leveren van BTicino deurvideo voor een bijzonder project: voormalige Vrouwenarbeidsschool De Oberon in Deventer wordt omgebouwd tot 66 woningen. Het gebouw wordt voorzien van twee Serie 160V deurstations en een mix van M-40 videofoons en T-40 deurtelefoons.

Details
Architectuurbureau Project DWG uit Enschede

De Oberon
(fragment uit De Stentor) Het schoolgebouw dateert uit 1925 en bood onderdak aan de Vrouwenarbeidsschool. Die bestond in Deventer al vanaf 1905 en was toen in Nederland de eerste in haar soort. Ze was een tegenhanger van de bekende Ambachtsschool voor jongens. Meisjes uit arbeidersgezinnen werden opgeleid tot dienster of naaister omdat enkele welgestelde dames vonden dat het niveau van de huishoudhulpen danig achteruit ging.

In de oorlog deed de kelder dienst als luchtbeschermingspost. In 1941 werd het een Duitse veldpost en ook diende de school als noodhospitaal. In 1950 veranderde de Vrouwenarbeidsschool in Nijverheidsschool voor Meisjes en later kwamen het lager en middelbaar huishoud- en nijverheidsonderwijs (lhno en mhno. Deze werden in 1983 ontkoppeld. De eerste werd onderdeel van de Van Marle Scholengemeenschap. Het mhno ging zelfstandig verder en veranderde in 1984 in mdgo: middelbaar dienstverlenings- en gezondheidszorg onderwijs.

Het mdgo begon onder de naam De Oberon: O(verijssels) Ber(oeps) ON(derwijs). Het ging daarbij om behoorlijk experimenteel lesgeven. In 1987 fuseerde De Oberon (openbaar) met het katholieke mdgo Sint Bernardus. Daarna ging het snel. In 1990 fuseerde al het middelbare beroepsonderwijs in Deventer en Zutphen tot OverGelder College. In 1996 kwam ook de volwasseneducatie erbij en in 1999 volgde een totale fusie met Apeldoorn. Sindsdien is er het regionaal opleidingencentrum ROC Aventus. Dat zit in Deventer, Apeldoorn en Zutphen.

Vanaf 1984 bleef het monumentale gebouw De Oberon heten. De Diepenveenseweg 136 kreeg de bestemming onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Het gebouw is tot 2010 in gebruik gebleven.

 • Gebruiksaanwijzingen

  • Gebruiksaanwijzing voor de BTicino M-40 videofoon

   Dit is de BTicino gebruiksaanwijzing voor de bewoner. Er staat in wat de mogelijkheden zijn van de M-40 videofoon en hoe je bijvoorbeeld de ringtone instelt. De gebruiksaanwijzing wordt bij de videofoon geleverd en kan gratis nabesteld worden – bij courante artikelen.

 • Installatiewijzers

  • Installatiewijzer DZ-Rel

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino DZ-Rel, het deuropen Normally Opened (NO) relais voor de BTicino 12Vdc uitgang van het deurstation.

  • Installatiewijzer KNOOP

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino KNOOP. De KNOOP zet het videosignaal op de tweedraads bus en is alleen nodig voor installaties met beeld. De KNOOP krijgt een voeding E-63 of E-67, die maximaal 2 meter verwijderd mag zijn. De KNOOP heeft aansluitingen voor maximaal vier video buitenposten en vier stijgers. Voor installaties met maximaal acht stijgers is de KNOOP8 een alternatief. Gebruik voor installaties met een of twee stijgers de E-67. Je kan ook aftakken naar stijgers net de VV videoverdeler.

  • Installatiewijzer M-40 videofoon

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino videofoon M-40 Bergen color (Classe 100 V12B).

  • Installatiewijzer Serie 160V deurstation

   De Nelec installatiewijzer voor het Serie 160V video deurstation met keypad.

  • Installatiewijzer SUI

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino SUI Systeem Uitbreidings Interface. Ieder systeemvak van een tweedraads systeem moet aan alle systeemeisen voldoen en als het vol zit, moet er een systeemvak aan de installatie toegevoegd worden met de SUI. De SUI zit als een videofoon in het oude systeemvak en vormt als het ware een buitenpost in een nieuw systeemvak. In het nieuwe systeemvak gelden de maximale afstanden met de SUI als buitenpost. De SUI kan dus ook dienen als een soort versterker om grote afstanden te overbruggen. Als de SUI MOD=5 heeft, geeft de SUI aan de videofoons in het nieuwe systeemvak een ander digitaal adres. Hiermee kan de een installatie maken met maximaal 3900 videofoons.

   Iedere SUI moet een unieke M-waarde krijgen tussen 1 en 39. De SUI krijgt MOD=0 of MOD=5.

  • Installatiewijzer tweedraads systeem video

   Uitleg systeem BTicino video, deurstations, stijgers, afstanden, videofoons, componenten, meerdere toestellen tegelijk.

  • Installatiewijzer VV

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino VV Videoverdeler voor vier videofoons of om vier stijgers door te lussen.

 • Afmetingen