• D 27/05/2021
    Datum van oplevering
  • B BTicino
    Het merk waar het over gaat

Opdracht Leiden 354 woningen

De opdrachtgever van nieuwbouwproject de Ananas in Leiden kiest voor BTicino deurvideo. Het project op het voormalige fruit-veiling terrein bestaat uit vijf blokken met ieder hun eigen ingang. Iedere ingang krijgt twee deurstations met keypad. We noemen dit sluisfunctie: er is een afgesloten buitendeur met een deurstation en als je binnenkomt is er ook een afgesloten binnendeur met een deurstation. Vaak wordt de buitendeur door middel van een tijdschakeling overdag opengezet.

In enkele blokken zitten huisnummers met lettertoevoeging, zoals bijvoorbeeld huisnummer 180A. Het BTicino deurstation Serie 140 is hierop voorbereid.

Van Egmond, architecten

De Ananas te Leiden is een nieuwbouwontwikkeling van circa 400 appartementen plus commerciële plint op de rand van de Leidse binnenstad, nabij station Lammenschans. De Ananas is onderdeel van een grootschalige transformatie van de Lammenschans-driehoek van industrie naar woongebied.

Op dit voormalige fruit-veiling terrein verrijst een stadsblok in de vorm van een carré met accent torens op strategische posities. Onder de centrale gemeenschappelijke binnentuin in het hart van de carré wordt in twee lagen overdekt geparkeerd. De plint biedt, naast woningen, ruimte aan werkunits en horecagelegenheden.

Het bakstenen stadsblok is opgedeeld in aaneengeregen gebouwdelen met wisselende hoogten in drie typen gevelontwerp: verticaal, horizontaal en neutraal georiënteerd. De drie typen wisselen elkaar af in verschillende regelmaat en kleurtinten. De complexe mix van functies, geluidsbelasting op het gebouw van het wegverkeer en het spoor, samen met de aansluiting van het omliggende stedelijk weefsel, maakt het tot een uitdagende en veelzijdige opgave.