• D 17/08/2015
  Datum van oplevering
 • B BTicino
  Het merk waar het over gaat

Project deursignalering

De wijk Céramique in Maastricht is tussen 1987 en 2005 ontwikkeld op het terrein van de aardewerkfabriek Société Céramique. De relatief nieuwe woon- en kantorenwijk – met enkele culturele voorzieningen – is bekend om het grote aantal gebouwen van internationaal bekende architecten.

Naast het Charles Eyckpark ligt het 300 meter lange huizenblok STOA, ontworpen door de Zwitserse architecten Luigi Snozzi and Aurelop Galfetti. Het project is gebouwd door Bam Wilma BV in opdracht van Vesteda. De 132 appartementen zijn verdeeld over 12 ingangen. Bij de oplevering in 2002 zijn de woningen voorzien van een geavanceerd intercomsysteem met touch-screen tafelmodel videofoon. Met deze toestellen konden de bewoners boodschappen bestellen en er kon een koppeling met een alarm- of brandmeld systeem gemaakt worden. De bewoners betaalden voor dit systeem zeer hoge abonnementskosten en de VvE meldt dat er vanaf het begin problemen met het systeem zijn geweest. De onderhoudskosten waren aanzienlijk.

In 2014 is de VVE op zoek gegaan naar een nieuw intercomsysteem. Het nieuwe systeem moest met de bestaande UTP bedrading uitgevoerd kunnen worden, de videofoons moesten kleurenbeeld hebben, de toestellen moesten een beeldgeheugen hebben, dat foto’s en filmpjes van de aanbeller opslaat en er moest LED-signalering op de videofoons zijn als de buitendeur open bleef staan. De BTicino M-20M videofoon voldeed aan alle eisen. In 2015 kwam BTicino met de DX-Rel, die een ingang heeft voor een NC contact van een sensor, die detecteert of de deur open blijft staan. Als de buitendeur open staat, licht bij alle videofoons een LED rood op.

Bij oplevering van het eerste blok, bleken de M-20M videofoons niet over de juiste firmware te beschikken, waardoor de LED-signalering niet werkte. Nelec heeft binnen een dag -ter plekke- alle videofoons van nieuwe firmware voorzien en daarmee het probleem opgelost. De BTicino deurvideo installatie werk naar tevredenheid van de bewoners.

 • Gebruiksaanwijzingen

  • Gebruiksaanwijzing voor de BTicino M-20 videofoon

   Dit is de gebruiksaanwijzing voor de BTicino bewoner. Er staat in wat de mogelijkheden zijn van de M-20 videofoon en hoe je bijvoorbeeld de ringtone instelt. De gebruiksaanwijzing wordt bij de videofoon geleverd en kan gratis nabesteld worden – bij courante artikelen.

 • Installatiewijzers

  • Installatiewijzer 2Bel

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino 2Bel Interface. De 2Bel wordt gebruikt om via de bus het tweede belsignaal (oftewel de voordeurbel) van een videofoon of deurtelefoon te schakelen. De meeste videofoons hebben twee klemmen voor de BTicino voordeurdrukker en dan is dit component niet nodig. Gebruik de 2Bel wel als één voordeurdrukker meerdere toestellen tegelijk moet laten overgaan. De 2Bel kan ook via de bus een Arel of BT-Relschakelen. De 2Bel heeft klemmen voor twee drukkers.

  • Installatiewijzer BT-Rel

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino BT-Rel. Het BT-Rel is een multifunctioneel relais, dat kan schakelen als er op een of meerdere videofoons op de relais-knop wordt gedrukt. Het kan schakelen als er bij een videofoon wordt aangebeld en als bij alle videofoons op de deuropen-knop wordt gedrukt. Het kan schakelen als er van een bepaalde buitenpost naar een bepaalde videofoon wordt aangebeld. het kan verlichting voor een camera schakelen als er bij een bepaalde buitenpost wordt aangebeld.

   Het relais kan een bepaalde tijd schakelen, zo lang als de knop wordt ingedrukt of pas omschakelen als weer op de knop wordt gedrukt. De A-Rel heeft een potentiaalvrij wisselcontact en heeft geen voeding nodig. Het relais kan bij een buitenpost of in een stijger geplaatst worden (maar niet als einde van een stijger). De BT-rel wordt door de bus gevoed en heeft geen aparte voeding nodig. Om een deuropener aan te sturen is een voeding nodig.

  • Installatiewijzer CX-I

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino CX-I. De CX-I maakt van een CCTV camera een soort video buitenpost voor het tweedraads systeem. De CX-I krijgt een eigen P-waarde en kan gekoppeld worden aan een audio buitenpost. De CX-I wordt als een video buitenpost op een AV, KNOOP, KNOOP8 of een E-67 aangesloten. De CX-I heeft een coax ingang voor composite video signaal.

  • Installatiewijzer D-Rel

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino D-Rel deuropen relais. De D-Rel kan een potentiaalvrij contact schakelen of een 12 Vac deuropener direct sturen. Dit laatste is af te raden als de deur vaak bediend wordt. De D-Rel kan dezelfde P-waarde als een buitenpost krijgen of een eigen P-waarde. Het relais kan een bepaalde tijd schakelen of zo lang als de knop wordt ingedrukt.

  • Installatiewijzer DX Rel

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino DX-Rel deuropen relais NO/NC en 12Vdc uitgang met terugmelding magneetcontact of de deur open of dicht is

  • Installatiewijzer E-65 voeding

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino E-65 hulpvoeding. De E-65 is een hulpvoeding voor buitenposten en videofoons. Bij de meeste buitenposten en videofoons moet je een jumper wijzigen als er een hulpvoeding is. De E-65 heeft alleen een uitgang 1-2 (geen BUS) en levert 600 mA.

  • Installatiewijzer KNOOP

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino KNOOP. De KNOOP zet het videosignaal op de tweedraads bus en is alleen nodig voor installaties met beeld. De KNOOP krijgt een voeding E-63 of E-67, die maximaal 2 meter verwijderd mag zijn. De KNOOP heeft aansluitingen voor maximaal vier video buitenposten en vier stijgers. Voor installaties met maximaal acht stijgers is de KNOOP8 een alternatief. Gebruik voor installaties met een of twee stijgers de E-67. Je kan ook aftakken naar stijgers net de VV videoverdeler.

  • Installatiewijzer M-20 videofoon

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino videofoon M-20 Kijkduin color.

  • Installatiewijzer M-20M videofoon

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino videofoon M-20 M-Kijkduin Memory color.

  • Installatiewijzer Serie 10A

   De Nelec installatiewijzer voor het Serie 10 inbouw audio deurstation voor externe beldrukkers.

  • Installatiewijzer tweedraads systeem video

   Uitleg systeem BTicino video, deurstations, stijgers, afstanden, videofoons, componenten, meerdere toestellen tegelijk.

  • Installatiewijzer VV

   De Nelec installatiewijzer voor de BTicino VV Videoverdeler voor vier videofoons of om vier stijgers door te lussen.

 • Afmetingen