Opdracht Amsterdam 78 woningen

5 juli 2021

Nelec heeft opdracht gekregen voor renovatie project het Veem in Amsterdam. De oude Golmar intercom wordt vervangen door mooie nieuwe BTicino videofoons.

Het Veem ligt aan het IJ, tussen het oude havengebied en de moderne westelijke havens, op anderhalve kilometer van het Centraal Station.

Tegenwoordig:kunstenaarscollectief en werkgebouw
Het Veem biedt werkruimte aan ondernemers die het ideële en het zakelijke willen combineren. De gebruikers van Het Veem zijn kleine bedrijven en kunstenaars.
Zij gaan hun eigen weg, maar de verscheidenheid aan bedrijvigheden leidt vaak tot wederzijdse dienstverlening en betrokkenheid.

Bouwjaar 1898
Met de komst van het Noordzeekanaal in 1876 kwam er een directe verbinding tussen de Noordzee en de stad. De handel beleefde rond deze tijd hoogtijdagen. Aan het einde van de 19e eeuw werd het Veem gebouwd als pakhuis voor luxe goederen uit de Nederlandse koloniën. Koffie, thee, tabak en cacao werden hier als stukgoed overgeslagen.

Het hoofdgebouw in gele baksteen was er het eerst. Het werd Oranje Nassau Veem genoemd, omdat het in het kroningsjaar van Wilhelmina in 1898 werd opgeleverd. Later werd het aan de westzijde uitgebreid met een iets kleiner kopgebouw.

Gezamenlijk belang
Een Veem is een eigendomsconstructie waarbij arbeiders een gezamenlijk belang in een pakhuis hebben. Op deze manier waren zij zelf verantwoordelijk voor het opslaan en afleveren van goederen, en waren ze niet afhankelijk van een handelsonderneming. Vemen werden vaak vernoemd naar de soort of kleur hoed die de arbeiders van een bepaald veem droegen, zoals het Purperhoedenveem en het Klapmutsenveem.

Gekraakt in 1981
Na jaren van leegstand werd het gebouw in 1981 gekraakt met als doel het creëren van betaalbare en mooie werkruimtes. In gestage fasen werd de 10.000 m2 van Het Veem door de vereniging, waarvan alle gebruikers lid zijn, omgevormd tot ongeveer 70 grote en kleine ruimtes. De laatste fase van de verbouwing vond plaats in 1997.

Foeke Kuipers architect van het Veem
Foeke Kuipers (’t Meer, 30 augustus 1871 – Huizen, 17 december 1954) Nederlands architect. Foeke Kuipers was een zoon van een Friese timmerman-aannemer die zich aan het einde van de jaren 1870 in Amsterdam vestigde. Kuipers ontving zijn bouwkundige opleiding bij Prof. J.F. Klinkhamer en H.P. Berlage aan de Quellinusschool in Amsterdam. Hij behaalde aldaar ook de zilveren medaille, de hoogste onderscheiding van de school. Zijn oudere broers Tjeerd Kuipers en Roelof Kuipers waren eveneens architect.

Er zit gedeeltelijk Cat-5 kabel in het gebouw. Onze technicus Erik gaat samen met de installateur deze week ter plekke kijken zodat hij het schema op maat kan maken. De installateur wil half augustus de installatie gaan aanleggen.