Videofoons correct en snel aansluiten

5 december 2013

Nelec maakt voor ieder project een schema op maat. Een deurvideo-installatie is eigenlijk een datanetwerk waarin alle onderdelen op de juiste manier aangesloten moeten worden. Dit geldt vooral voor videofoons, die op twee manieren aangesloten kunnen worden: een videofoon komt direct op een uitgang van een videoverdeler VV of een aantal videofoons worden in serie doorgelust. Bij het doorlussen is het belangrijk dat de binnenkomende- en de doorgaande aders direct op de connector van de videofoon aangesloten worden.

Bij deurvideo is het belangrijk dat de aders op de juiste plaats aangesloten worden. In de elektrotechniek maakt het meestal niet uit waar je een las maakt bij het aansluiten van gewone spanningsdragers. Bij deurvideo gaat het om een datanetwerk met een hoogfrequent signaal en moet de monteur zich exact aan het schema houden. De monteur kan wel een gewone las maken, zolang als er maar geen sprake is van een T-splising. Hij mag ook de aders van de tweedraads bus verwisselen.

de schema’s van Nelec
Nelec maakt al vijftien jaar schema’s op maat voor iedere deurvideo installatie. Met zo’n schema hoeft de monteur niet zelf te puzzelen met fabrieksschema’s en verliest hij geen tijd. Als hij een probleem heeft en Nelec belt, haalt de technicus van Nelec het schema tevoorschijn en kan dan meteen zien wat er speelt. Bij het maken van ieder schema zoekt Nelec de balans tussen overzichtelijkheid en volledigheid. Nelec gaat ervan uit dat een elektromonteur een zekere basiskennis heeft en een schema met alle beschikbare informatie zou onleesbaar zijn. De schema’s van Nelec worden doorlopend verbeterd waarbij de feedback van klanten verwerkt wordt.

De nieuwste wijziging betreft installaties waarin videofoons worden doorgelust. Bij het doorlussen moeten de binnenkomende- en de uitgaande bus-aders op de connector van de videofoon aangesloten worden. Vanaf nu wordt er een duidelijke tekening met tekst aan ieder schema toegevoegd, zodat er geen twijfel mogelijk is.